logo

Această platformă este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!

Platformă Consiliere Antreprenorială

Acasă > ȘTIRI > Școala profesională, ucenicia și practica vor fi considerate vechime în muncă

Școala profesională, ucenicia și practica vor fi considerate vechime în muncă

Publicat pe de către: admin

Ucenicia, practica și perioada în care o persoană a urmat cursurile unei școli profesionale vor fi considerate vechime în muncă, în baza Deciziei nr. 18 a Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în ședință publică în data de 05.10.2015, prin care instanța supremă a admis o solicitare promovată în acest sens de Avocatul Poporului. Decizia este obligatorie și urmează a fi pusă în aplicare de către toate casele de pensii din țară. Avocatul Claudia Alistar aduce lămuriri cu privire la această decizie și la implicațiile ei în piața muncii, în exclusivitate pentru cititorii Revistei CARIERE.

Decizia a venit ca urmare a faptului că nu există o practică unitară a instanțelor de judecată care au soluționat în mod diferit această problemă de drept, în numeroase cauze în care s-a solicitat recunoașterea uceniciei ca vechime de muncă și în care solicitantul a fost ucenic cu plată și a urmat cursurile unei școli profesionale.

Astfel, unele instanțe au admis cererile cu care au fost investite, considerând că este necesară probarea existenței unui contract de ucenicie, și nu a unui contract de muncă. Unele instanțe au respins astfel de cereri, întrucât nu s-a dovedit existența unui contract de muncă pe perioada uceniciei.

Decizia, dispusă în urma unui Recurs în interesul legii (RIL) formulat de Avocatul Poporului, este obligatorie și urmează a fi pusă în aplicare de către toate casele de pensii din țară.

Potrivit acestei decizii, persoanele care au urmat cursurile unei școli profesionale anterior datei de 1 ianuarie 1949 și au primit salariu de ucenic sau au cotizat la casele de asigurări sociale vor avea dreptul ca perioada respectivă să le fie considerată ca stagiu de cotizare și să se pensioneze, implicit, mai devreme.

De asemenea, frecventarea unei școli profesionale între 1 ianuarie 1949 și 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă pentru ucenici s-au virat sau nu contribuțiile la fostele case de asigurări sociale si stagiu de cotizare numai in masura in care s-a cotizat la fostele case de asigurari sociale.

Nu în ultimul rând, va fi considerată stagiu de cotizare si vechime in munca perioada practicii în producție pentru toate persoanele care s-au aflat în această situație între 1 ianuarie 1954 și 1 aprilie 2001.
Prin urmare, este important de știut faptul că, in prezent, ucenicii beneficiază de toate drepturile și obligațiile prevăzute de legislația muncii în cazul salariaților, cadrul legal fiind reprezentat de Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, modificată prin Legea nr. 179/2013.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați următorul link.

Sursa

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Informații similare