Soluții alternative de finanțare ale antreprenorilor europeni
Publicat pe ⋅ de către: admin
Piaţa online europeană a finanţărilor alternative a crescut cu 144% anul trecut, până la un nivel de aproape 3 miliarde de Euro şi ar putea depăşi 7 miliarde de Euro în 2015, conform primului studiu cuprinzător privind finanţările alternative pan-europene realizat de noul Centru pentru Finanţări Alternative aparţinând Judge Business School din cadrul Universităţii Cambridge, în colaborare cu EY.
Raportul Moving Mainstream: The European Alternative Finance Benchmarking, are la baza răspunsurile a paisprezece asociaţii cheie naţionale sau regionale din industrie, precum şi ale reprezentanţilor unui număr de 255 de platforme financiare online de top din Europa, reprezentând 85% – 90% din piaţă de finanţări alternative bazate pe platforme online din Europa. Dacă studiile anterioare s-au concentrat pe finanţările alternative din Marea Britanie, noul raport acoperă pentru prima dată, în detaliu, şi alte ţări europene.
Considerată până recent o activitate de nişă, finanţarea alternativă online, care include equity crowdfunding (crowfunding bazat pe emiterea de acţiuni sau obligaţiuni) şi creditarea peer-to-peer (de la persoană la persoană), a devenit o sursă foarte importantă şi des utilizată pentru obţinerea de finanţări de către IMM-uri, start-up-uri şi multe alte proiecte de afaceri din Europa, conform raportului.
Finanţările alternative online derulate pe platforme financiare de tranzacţionare din afară sistemului bancar tradiţional, au crescut în Europa de la 1,21 miliarde de Euro în 2013 la 2,9 miliarde de Euro în 2014. Industria finanţărilor alternative este estimată să depăşească 7 miliarde de Euro dacă fundamentele pieţei rămân solide şi creşterea va continuă în acelaşi ritm.
Mai multe informații, aici.